Äppelkärlek

Det här är bloggen för dig som, liksom jag, är i det närmaste besatt av Apples produkter. För mig började det med en Mac från Apple och har sedan kommit att involvera i stort sett alla tekniska prylar. Jag spenderar alldeles för mycket pengar på Apples nyheter, men som tur är så har de ett fint andrahandsvärde. 

Snyggaste techprylarna

Jag arbetar som grafisk designer vilket säkert är en av anledningarna till varför jag älskar Mac så mycket. Det finns ingen PC i världen som kan mäta sig med Mac när det gäller snygghet - och snygghet är viktigt för oss som arbetar med design. 

Denna blogg tänker jag använda för att skriva om Apples nyheter, men även om de "gamla godingarna" vi minns. Du som delar min passion för Apple får gärna bidra med åsikter och känslor i kommentarsfältet.

Spela spel på en Mac - går det?

Har du alltid trott att en Mac och gaming inte går ihop? Då får du tänka om! Länge har datorspelande och Apple ansetts vara som olja och vatten, eller som de säger på engelska "They don´t mix well". Det här stämmer inte - Mac är en stabil dator som klarar både nya häftiga spel och gamla klassiker. 

Man kanske inte ska köpa spelen i Mac App Store

Det finns gott om spel i Mac App Store och det inkluderar både storspel som Civilization Vi, indiespel som Oxenfree eller spel du bara slappar med som Donut County som många väljer att spela på mobilen. Även om det faktiskt finns väldigt gott om spel här så är det inte alltid den billigaste plattformen att införskaffa dessa spel. Du hittar många av dem på Steam, Epic Games Store eller andra sajter för den delen. Du kan faktiskt till och med spela Windows-spel genom att använda dig av en emulator som exempelvis Boot Camp. 

Vilka typer av spel kan du lira på en Mac?

Idag kan du spela alla typer av spel faktiskt. Allt från simpla spel som Spindelharpan till avancerade multiplayer-spel i realtid, som du kan läsa mer om på https://www.esportsvikings.com/se/ om du är nyfiken. World of Tanks är ett spel som är extremt populärt bland de som äger en Mac, och även gamla kända MMO som WoW och Anarchy Online går fortfarande hem. 

Med rätt typ av emulator kan du faktiskt till och med få igång spel som hör till Nintendo som Zelda och Metroid, och Game Boy spel eller varför inte få en nostalgitripp med gamla härliga SEGA-spel? 

Spela med kontroll

Många väljer att koppla in en handkontroll till sin Mac, och andra föredrar at använda sig av en mus och ett tangentbord. När det gäller just mus och tangentbord så fungerar de allra flesta på en Mac, och även handkontroller med en USB-kontakt. Några av de handkontroller som går att använda ihop med en Mac är:

  • Sony DualShock handkontroll
  • Microsoft Xbox Oner handkontroll
  • Nintendo Switch Pro handkontroll
  • Steam handkontroll

Men tänk då på att vissa av dem kräver att du använder dig av ett tredje parts program för att du ska kunna binda knapparna till olika spel. 

Vilken Mac är bäst för spel?

Även om du faktiskt kan spela spel på de allra flesta så är det några modeller som sticker ut en aning. det beror mest på att de har lite bättre hårdvara installerad, och framför allt så har de grafikkort som klarar även de senaste tillskotten på spelmarknaden. 

  • Imac Pro 
  • Imac 5K
  • Imac 4K
  • Macbook Pro (15 tums)

Den billigaste av dessa fyra är Imac 4K och den som kostar lite mer är Imac Pro men de har alla sexkärniga processorer (eller mer) och tillgång till AMD Vega-grafik vilket gör dem extremt starka som gamingdatorer samtidigt som de är världens bästa jobbdatorer. 

19 Mar 2020